До грудня 2022-го США побудують для України два катери Mark VI

Автор: Олексій Махно
До грудня 2022-го США побудують для України два катери Mark VI

Наприкінці грудня командувач ВМСУ повідомив про підписання контракту на будівництво для ВМС України першої партії катерів Mark VI. Тепер стало відомо, що це буде два катери які будуватимуть до грудня 2022 року.

Інформацію про контракт оприлюднило Міністерство оборони США.

У повідомленні йдеться, що 31 грудня 2020 року, компанія SAFE Boats International LLC (Бремертон, штат Вашингтон), отримала довготривалий контракт на поставку двох патрульних катерів MK VI з фіксованою ціною 19 969 119 дол. без визначення остаточних термінів поставки матеріалів і супутню підтримку при підготовці до виробництва і постачання до України.

Зазначається, що роботи будуть вестися в Рок-Хіллі, Південна Кароліна (69%); Кент, Вашингтон (21%); Вудінвілл, Вашингтон (5%); Беллінгхем, Вашингтон (4%); і Сіетл, Вашингтон (1%), та очікується, що він [контракт] буде завершений до грудня 2022 року. Відповідно до фінансового розділу 10 Ініціативи з надання допомоги в області безпеки в 2020 фінансовому році, на момент підписання контракту, було виділено 5 463 500 доларів США також документом передбачено подальше фінансування контракту.

Підрядником є Командування військово-морських систем, Вашингтон, округ Колумбія.

Нагадаємо що 17 червня 2020 року Державний департамент США погодив запит Україні на продаж, за програмою Foreign Military Sale (FMS), 16 сучасних патрульних катерів Mark VI та пов'язаного з ними озброєння (32 модулів MSI Seahawk A2; 40 гармат MK44 Bushmaster II та ін.), загальною орієнтовною вартістю 600 мільйонів доларів.

При цьому шість надсучасних американських патрульних катерів Mark VI Україна отримає безоплатно в рамках безпекової допомоги США за відповідними програмами. Ще десять катерів зможе придбати за кошти оборонного бюджету.

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

Всі катери надійдуть з озброєнням. За словами командувача Військово-Морських Сил України контр-адмірала Олексія Неїжпапи із системами озброєння, що встановлюватимуться як на Mark VI, так і на «Айлендах», вже повністю визначились. Командувач не розкрив деталей, але раніше обговорювалось, що катери можуть оснастити малогабаритними протикорабельними ракетами типу ВGM-176В Griffin.

26-метрові алюмінієві катери Марк VI експлуатуються Прибережними річковими силами ВМС США (Navy's Coastal Riverine Force, CRF). Катери є достатньо відомими й на сьогодні перебувають на озброєнні не лише США а й інших країн.

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

Mk VI має повну водотоннажність 72 т, довжину 25,8 м, ширину 6,2 м і осадку 1,2 м. Силова установка Mk VI з двох дизельних двигунів MTU 16V2000M94 з водометами забезпечує максимальну швидкість 35 вузлів і короткочасну максимальну швидкість у 41 вузол.

Дальність ходу на швидкості у 30 вузлів близько 600 миль. Катер може бути озброєний дистанційно керованими 25 мм автоматичними гарматами M242 Bushmaster, 12,7 та 7,62-мм кулеметами, а також іншим озброєнням.

США нададуть Україні озброєні патрульні катери Mark VI

На катері може бути розміщено 18 осіб включно з екіпажем. Конструкція задньої палуби та корми дають можливість спускати та піднімати невеликі човни, безпілотні підводні апарати, запускати безпілотні літальні апарати (БпЛА).